De keuken is het kloppend hart van elk huis. Nog meer dan elders moeten functionaliteit en
sfeer er samenkomen. Dankzij een doordacht ontwerp kan dat. Je verbetert bovendien
aanzienlijk je workflow tijdens het koken met een goede keukenindeling. Maar wat houdt
‘doordacht ontwerp’ daarbij exact in?
De keukendriehoek: de basis van een goede indeling

Hét handvat om de indeling van je keuken te beoordelen is het concept van de
keukendriehoek. Dat draait om de strategische plaatsing van drie essentiële elementen: de
kookplaat, de wasbak en de koelkast. Idealiter vormen die een denkbeeldige driehoek met
korte afstanden tussen de uithoeken (aangeraden wordt een maximale afstand van twee
meter).
Het theoretische concept merk je al snel in de praktijk: tijdens het koken schakel je immers
veel heen en weer tussen het fornuis, de wasbak en de frigo om ingrediënten te nemen,
kookgerei of groenten te kuisen en te bakken en braden. Erger je je momenteel aan de
indeling van de keuken? Dan is de kans groot dat er in die verbinding iets mis gaat.
De vijf keukenzones: werkprocessen stroomlijnen
Een andere manier om naar je keuken te kijken is in zones. Verschillende processen
gebeuren daarbij in verschillende zones, die elkaar logisch opvolgen volgens je werkwijze.
Doorgaans worden deze zones onderscheiden:
- Voorraadzone: De plek waar je etenswaren bewaart die niet in de koelkast moeten
(denk aan: pasta, rijst, kruiden en ingeblikte producten). - Opbergzone: Hier houd je kookgerei, servies en bestek binnen handbereik.
- Spoelzone: De wasbak en vaak ook de vaatwasser behoren tot deze zone.
- Werkzone: Waar je ingrediënten voorbereidt vooraleer ze de pan in gaan (denk aan:
aardappelen schillen, groenten snijden…). - Kookzone: Hier begint de echte actie: bakken, braden en koken.
In vele gevallen bevindt een deel van de voorraadzone zich in een aangrenzende ruimte.
Zeker in kleinere keukens kan dat handig zijn om voldoende plaats te laten voor de overige
zones in de keuken. Daarmee creëer je overzicht en schakel je vlot van de ene naar de
andere taak zonder al te veel gedoe.
De juiste keukenopstelling voor jouw ruimte
Elke keuken heeft uiteraard zijn eigen ruimte en vorm. De keuze van de juiste opstelling is
daarom ook cruciaal om die optimaal te benutten. De meest voorkomende opstellingen zijn:
Rechte keuken (I-vorm)

Een rechte keuken is ideaal voor smalle ruimtes. Ook voor kleine appartementen of studio’s
is ze erg geschikt, doordat ze bijdraagt aan ruimtebesparing. Omdat alles langs één muur
wordt geplaatst, komt de keukendriehoek echter minder tot zijn recht. Vanuit ergonomisch
standpunt is een rechte keuken daarom niet de beste optie.
Hoekkeuken (L-vorm)

Dit is een van de meest populaire keukenopstellingen. De L-vorm maakt optimaal gebruik
van twee aangrenzende wanden, waardoor er meer ruimte ontstaat voor werkoppervlak en
opbergruimte. Deze indeling zorgt ook voor een logische en efficiënte keukendriehoek,
waardoor je alles binnen handbereik hebt zonder lange afstanden te hoeven afleggen.
Kookeiland

Een kookeiland is niet alleen een blikvanger in de keuken, maar ook bijzonder functioneel.
Het biedt extra werk- en opbergruimte en kan zelfs dienen als gezellige ontmoetingsplek
tijdens het koken of als ontbijtbar. Bij een goede keuze wordt de keukendriehoek bovendien
gevrijwaard in een opstelling met keukeneiland.
De valkuil? Door zijn vele voordelen en vaak mooie uitzicht is het verleidelijk om ook een
kookeiland te plaatsen in keukenruimtes die zich daar minder toe lenen. Zorg er daarom
voor dat je de nodige bewegingsruimte overhoudt om vrij te kunnen rondlopen en koken.
U-vormige keuken

Voor grotere ruimtes is de U-vormige keuken een uitstekende keuze. Met werkbladen langs
drie wanden (of zelfs eentje in open ruimte) biedt deze opstelling enorm veel opbergruimte
en een ideale keukendriehoek. Je kunt gemakkelijk schakelen tussen de verschillende zones,
waardoor deze opstelling perfect is voor wie veel kookt en zijn keuken intensief gebruikt.
Parallelle keuken

In deze opstelling – in het Engels de ‘galley kitchen’ genoemd – staan twee werkbladen
tegenover elkaar geplaatst. Dat zorgt voor een efficiënte indeling, vooral in smalle ruimtes.
De parallelle opstelling leent zich goed voor keukens waar snelheid en efficiëntie belangrijk
zijn of waar meerdere koks tegelijkertijd aan het werk zijn. Geen wonder dus dat ook
professionele keukens vaak op deze manier zijn ingedeeld.
Functionaliteit en esthetiek in balans
Uiteraard is het de bedoeling dat je keuken niet alleen ergonomisch is dankzij een ideale
keukenindeling, maar ook dat ze uitnodigend is. De balans houden tussen sfeer en
functionaliteit is daarbij niet altijd makkelijk, maar geslaagde projecten zijn waardevolle
toevoegingen aan je woning voor het leven.
Ben je op zoek naar iemand die mee nadenkt over jouw keukenindeling op basis van je
noden, wensen en eigen expertise? Contacteer ons gerust voor een kennismaking en dan
bekijken we hoe we van koken een plezier kunnen maken!




