zwarte dubbele kraan in badkamer

Water besparen in de badkamer: duurzaam zonder comfortverlies

Deze zomer was er eentje van wisselvalligheid. Naast heel wat regenval in juli, kregen we namelijk recordtemperaturen voorgeschoteld. Die herinneren ons aan de veelvuldige oproepen om water te besparen. Omdat niemand zijn ontspannende douche wil moeten timen, delen we onze beste tips om dat te doen zonder comfortverlies. Met enkele slimme aanpassingen kan je immers al veel water besparen in de badkamer zonder dat je daar veel van hoeft te merken.

1. Een waterbesparende douchekop

De mogelijkheden voor water besparen in de badkamer beginnen al bij de keuze van een douchekop: daarbij kan je best letten op de volumestroomklasse. Een waterbesparende douchekop kan je waterverbruik namelijk drastisch verminderen zonder dat je onder een flauw straaltje water hoeft te staan.

Volumestroomklasse

De volumestroomklasse wordt aangeduid via een letter, die correspondeert met het aantal liter waters dat per minuut wordt verbruikt (zie hieronder). Een standaard douchekop verbruikt ongeveer acht tot elf liter per minuut, terwijl de cijfers voor een waterbesparend exemplaar eerder rond de vier tot zeven liter liggen. Dankzij achterliggende technieken betekent dat echter niet per se dat je een verlaagde waterdruk ervaart.

stroomvolumeklasse - water besparen in de badkamer

Regendouche extra uitdaging

Regendouches hebben sowieso een wat hoger waterverbruik. Het ontspannende wellnessgevoel dat ze geven maakt hen dus niet enkel erg populair, maar ook minder zuinig. Er zijn echter regendouches te vinden waarmee je minder dan vijftien liter per minuut gebruikt. Die kunnen nuttig zijn voor wie niet wil inboeten op luxe, maar wel wil doen aan waterbesparing in de badkamer.

2. Water besparen op het toilet

Onvermijdelijk gebruik je je toilet een aantal keer per dag. Daardoor is het meteen een grote waterverbruiker. Door een spaarspoelknop te installeren of het spoelverbruik handmatig wat lager in te stellen, kun je tot enkele liters water besparen per spoelbeurt. Zorg er wel voor dat toiletpapier met voldoende water wordt afgevoerd om verstoppingen te voorkomen. Een goed evenwicht is dus belangrijk!

Daarnaast is het een aanrader om je toilet niet aan te sluiten op leidingwater, maar indien mogelijk te laten doorspoelen met regenwater.

toilet

3. Bad of toch maar douche?

Het is een klassieke tip, maar daarom niet minder effectief: kies vaker voor een douche in plaats van een bad. Zeker snelle douchers kunnen zo tot honderden liters per week besparen. Toch verknocht aan een heerlijk bad na een lange dag? Dan kan je ervoor kiezen om je bad wat minder vol te laten lopen in plaats van tot aan de rand. Eureka!

4. Snel op temperatuur dankzij mengkraan

Ook mengkranen zijn een goede manier om water te besparen. Doordat je zelf niet moet zoeken naar de perfecte mix tussen warm en koud water, duurt wachten op de ideale temperatuur immers minder lang. Water besparen in de badkamer door een kleine én handige ingreep, dus.

5. Perlatoren als straalregelaar voor alle kranen

Perlatoren of straalregelaars zijn een kleine investering die een groot verschil kunnen maken. De kleine apparaatjes voegen lucht toe aan de waterstraal, waardoor je minder water gebruikt zonder dat je waterdruk verliest. De meeste moderne kranen worden standaard voorzien van een perlator, maar ook oudere modellen kunnen eenvoudig worden aangepast.

6. Watermist via mondstukken

Wil je nog een stap verder gaan? Mistmondstukken geven een vernevelend effect aan het water, wat zorgt voor een nog lager verbruik.

7. Recycledouche

De ultieme waterbesparing kan wellicht met een recycledouche. Zo’n systeem vangt het gebruikte water tijdens het douchen op om te zuiveren en opnieuw rond te pompen. Meer douchen met minder water.

Water besparen in de badkamer

Waterbesparing in de badkamer hoeft niet te betekenen dat je comfort inlevert. Door bewuste keuzes te maken bij de selectie van kranen en door kleine aanpassingen, kun je een groot verschil maken voor zowel het milieu als je waterrekening.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw badkamer? Contacteer ons gerust voor een kennismaking!