materiaalkeuze in de badkamer

Materiaalkeuze in de badkamer: looks that last

Wanneer mensen hun droombadkamer omschrijven, doen ze dat meestal in termen van kleur en stijl. Slechts uitzonderlijk nemen ze ook woorden in de mond die verwijzen naar de materialen van de badkamer zonder dat de focus daarbij op esthetiek ligt. Toch is de materiaalkeuze een van de belangrijkste elementen om mee in rekening te brengen. We delen enkele inzichten over natuurlijke materialen, de beste alternatieven daarvoor en de impact van afwerking.

Wat met natuurlijke materialen in de badkamer?

Natuurlijke materialen kunnen je badkamer een organische uitstraling geven. Natuursteen straalt bijvoorbeeld luxe uit, en zorgt voor een karaktervol uitzicht van je badkamer. Hout brengt dan weer warmte. Toch zijn er ook een aantal aandachtspunten als je deze materialen wil implementeren in je badkamerontwerp.

Hout in de badkamer

Bij hout is het vooral belangrijk te kiezen voor een houtsoort die vochtbestendig is. Teakhout of bamboe zijn daar goede voorbeelden van. Niettemin is het zo dat een goede laag olie of vernis onontbeerlijk is om de duurzaamheid van deze materialen te garanderen. Bovendien moet je in het achterhoofd houden dat ook warmte en koude een impact hebben op hout. Dat zal gaan ‘werken’ en zich na plaatsing nog wat anders gaan zetten.

Natuursteen in de badkamer

Natuursteen is een erg goed materiaal voor wasbladen, omdat het krasvast is en makkelijk af te vegen. Desalniettemin gaat het om een ademend materiaal. Helemaal bestand tegen schimmel is het dus – net als hout – niet. Bovendien kan je een natuurstenen blad niet zomaar reinigen met elk soort kuismiddel. Chemicaliën bijten zich immers vast in het materiaal en kunnen het onherroepelijk beschadigen.

Laminaat en HPL als alternatief voor fineer of poederlak

Ben je na deze kanttekeningen bij natuurlijke materialen op zoek naar een duurzaam alternatief? Dan vormen laminaat en HPL (High Pressure Laminaat) goede opties om veel vrijheid in ontwerp te behouden. Ook fineer en poederlak houden veel opties open, maar hoewel ze hun eigen voordelen hebben, komen ze – vooral als materiaal in de badkamer – ook met enkele nadelen.

Fineer en poederlak

Fineer, hoewel mooi en elegant, is gevoelig voor vocht en vereist significant onderhoud om zijn uitstraling te behouden. Anders riskeer je kleurverschillen of schimmelvorming doordat het houten laagje in het materiaal alsnog wordt aangetast. Ook poederlak is bij beschadiging moeilijk te herstellen.

Laminaat en HPL

High Pressure Laminaat (HPL) of laminaat vormen beter geschikte alternatieven. De materialen combineren de esthetische aantrekkingskracht van fineer met een verhoogde duurzaamheid en vochtbestendigheid. Dat maakt hen uitermate geschikt voor een badkameromgeving.

Laminaat is daarenboven bestand tegen krassen en eenvoudig te reinigen. Een praktische keuze dus voor ruimtes die naast mooi ook vooral functioneel moeten zijn. Net als fineer of poederlak heb je bij laminaat of HPL trouwens een breed scala aan ontwerpmogelijkheden, van realistische houtlooks tot moderne patronen. Daardoor is het materiaal makkelijk in te werken in interieurs met verschillende stijlen.

Solid Surface als ideale materiaalkeuze in de badkamer

Oppervlakken als het blad van de wastafel bieden extra uitdagingen. Ze moeten makkelijk te reinigen zijn en bijgevolg ook bestand tegen allerlei producten. Daarom raden we bij Eauase vaak solid surface-materialen aan: gebruiksvriendelijke materialen die eenvoudig schoon te houden zijn en die niet verduren, zelfs na jarenlang intensief gebruik.

Onderhoudsvriendelijk

Solid surface-materialen zijn om te beginnen uiterst hygiënisch. Doordat ze niet-poreus zijn, krijgen bacteriën en schimmels immers geen kans om zich te nestelen. Het materiaal is vlekbestendig en makkelijk schoon te vegen. Onderhoudsvriendelijk is dus het sleutelwoord.

Levensduur

Daarnaast is de stevigheid en krasbestendigheid van deze materialen een groot pluspunt. Is er toch een kleine beschadiging, dan kan die makkelijk gerepareerd worden. De levensduur van het product blijft dus ook in de complexe en uitdagende context van een badkamer erg goed bewaard.

Maatwerk voor elk interieur

Tot slot bestaat de mogelijkheid om dit materiaal in diverse vormen en maten te vervaardigen. Daardoor biedt solid surface veelzijdige keuze voor zowel standaard als op maat gemaakte badkamerontwerpen.

Hoogglans moet het afleggen tegen mat

Ook de afwerking van bepaalde producten kan impact hebben op het comfort dat je badkamer biedt bij onderhoud. Sommige materialen in de badkamer bieden verschillende opties voor de specifieke afwerking ervan. Daarover denk je best even na. De keuze tussen hoogglans en matte afwerkingen is bijvoorbeeld zowel een esthetische als praktische overweging.

Hoogglans toont vlekken

Hoogglans oppervlakken, vaak gebruikt in modern design, reflecteren licht en kunnen een gevoel van ruimte en luxe creëren. Ze vereisen echter regelmatig schoonmaken, aangezien vingerafdrukken en waterplekken er meer op opvallen.

Mat is vergevingsgezind

Anderzijds bieden matte afwerkingen een subtielere, meer natuurlijke look en zijn ze vergevingsgezinder wat betreft de zichtbaarheid van vlekken en vingerafdrukken. Deze afwerking is zeker ideaal voor een rustieke of minimalistische stijl en is over het algemeen makkelijker te onderhouden.

Het oog wil ook wat…

De keuze van materialen in een badkamer gaat veel verder dan alleen esthetiek. Duurzaamheid, onderhoud en de impact van vocht en temperatuurschommelingen spelen elk hun rol in de keuze ervan. Gelukkig bieden vele materialen het beste van twee werelden. Zo betekent gebruiksgemak niet per se toegeven op vlak van luxueus design, maar kunnen persoonlijke smaak en comfort in dagelijks gebruik hand in hand gaan met elkaar.

Op zoek naar een expert die je kan begeleiden bij materiaalkeuze en meer? Aarzel dan niet om ons aan te spreken via onze contactpagina