De lente brengt steevast een gevoel van vernieuwing en frisheid met zich mee. De eerste warme zonnestralen geven ons energie en we herontdekken hoe heerlijk het is om te vertoeven in een groene oase. Die trekken we graag door naar binnen: grote raampartijen en moderne afkappingen zijn daarvoor ideaal. Wie echter (nog) niet aan (ver)bouwen denkt, kan het verschil maken bij de inrichting van zijn woning. De juiste plant op de juiste plaats zorgt al snel voor natuur in huis. Wij lichten daarom graag enkele ideale keuzes uit voor planten in de badkamer.
Voordelen van groen in huis
De extra touch om van je badkamer een oase van rust te maken? Die ligt vaak in de inrichting ervan. Ook planten kunnen daarbij een gevoel van rust oproepen. Bovendien leveren ze een esthetische bijdrage aan je interieurontwerp en bieden ze extra voordelen voor de gezondheid.
Zo verbeteren ze de luchtkwaliteit door CO2 om te zetten in zuurstof. In droge ruimten verhogen ze bovendien de luchtvochtigheid, zeker nuttig in de wintermaanden. Bij planten in de badkamer ligt dat natuurlijk anders: daar kies je best planten die goed gedijen in een sowieso al vochtig klimaat.
De ideale planten in de badkamer
Belangrijk wanneer je planten in huis haalt, is om aandacht te besteden aan hun vereiste leefomgeving. Daarom let je best op de hoeveelheid zonlicht en water die planten nodig hebben en op de ruimte die ze vereisen om te groeien. Daarnaast spelen ook je eigen behoeften mee: geen groene vingers? Focus dan op onderhoudsvriendelijke planten die weinig extra zorg vragen.
In de badkamer zoek je best naar planten die houden van een vochtige omgeving. Omdat weinig badkamers grote ramen hebben, combineer je die eigenschap vaak best met een voorkeur voor schaduw. Wij tippen alvast enkele planten die jouw badkamer extra uitstraling kunnen geven.
Varen:
Varens houden van de vochtige, schaduwrijke omgeving die een badkamer biedt. Bovendien staan ze bekend om hun luchtzuiverende kwaliteiten. Ze zetten namelijk niet enkel koolstofdioxide om in zuurstof, maar kunnen ook andere stoffen uit de lucht filteren. Bovendien vind je varens in verschillende vormen (bv. krulvaren, nestvaren, dubbeltjesvaren). Daardoor kan je kiezen voor de soort die je ook qua uitstraling het meest aanspreekt.
Luchtplant:
Wat meteen opvalt aan deze opvallende plantensoort, is dat ze geen grond nodig heeft om te kunnen groeien. Zoals hun naam al doet vermoeden, halen luchtplanten namelijk water en voedingsstoffen uit de lucht. In de badkamer vinden ze bijgevolg een ideale leefomgeving, al is de voorwaarde wel dat ze er voldoende licht krijgen.
Luchtplantjes kennen net als varens ook variatie in kleur en vorm. Zo is er naast bescheiden kleine plantjes bijvoorbeeld de Vanda Orchidee, een luchtplant die met zijn prachtige bloemen in vele mogelijke kleuren extra uitstraling biedt.
Aloë Vera:
Deze sterke vetplant gedijt uitstekend in vochtige omstandigheden. Ze vindt elke omgeving met halfschaduw tot direct zonlicht prima om in te overleven. Een extra troef is de kalmerende eigenschap van de plant, die gebruikt kan worden om onder meer huidirritaties of een verbrande huid te verzachten. Dat maakt van Aloë Vera de ideale toevoeging in de badkamer.
Sanseveria:
Sanseveria’s, ook wel Vrouwentongen of Slangenplanten genoemd, vragen weinig zorg. Ze hebben weinig licht en water nodig, maar gedijen goed in de omgeving van een badkamer door hun sterke karakter. Daarbovenop staan ze bekend om hun luchtzuiverende kwaliteiten. Dankzij hun vintage uitstraling zijn ze trouwens uiterst geschikt voor een badkamer in die stijl!
Lepelplant:
Jungleplanten hebben van nature de aanleg om goed te gedijen in de vochtige omgeving van een badkamer. Ook de lepelplant, die liefst in een schaduwrijk vochtig gebied vertoeft, is dus een ideale keuze voor je badkamer. Vooral in iets warmere temperaturen (> 18 °C) doet ze het goed. Omdat we graag douchen in een verwarmde ruimte, heeft de plant daarmee een extra troef in huis.
Welke planten zijn niet geschikt?
Eigenlijk zijn bijna alle planten die voorkomen in vochtige omgevingen met weinig direct licht een mooie aanvulling op het interieur van je badkamer. Afhankelijk van de grootte van de plant en ramen die je ter beschikking hebt, kan je dus naar hartenlust kiezen uit diverse soorten.
Planten die daarentegen helemaal niet gedijen in de badkamer, zijn woestijnplanten. Cactussen zet je dus niet alleen vanwege hun stekels beter ver weg van de douche. Ook planten met behaarde bladeren vertoeven niet graag in een vochtig klimaat. De meeste vetplanten hebben eveneens een voorliefde voor drogere omgevingen, al kunnen deze sterke planten bijna overal overleven.
Planten in de badkamer? Een goede keuze
Of je nu gaat voor een volledige renovatie van je badkamer met vergroening als concept, of toch kiest voor een kleine aanpassing door wat natuur in huis te brengen: planten in de badkamer zijn dankzij hun luchtzuiverende kwaliteiten en esthetische uitstraling een uitstekende keuze om je interieur naar een hoger niveau te tillen. Zeker wanneer de lentekriebels de kop opsteken!
Benieuwd welke inzichten we nog kunnen bieden bij je interieurontwerp? Neem zeker contact met ons op, dan bekijken we samen de mogelijkheden voor jouw renovatieproject.