renovatieverplichting, renovatieplicht, energierenovatie

Energierenovatie verplicht voor EPC-labels E en F

Wie sinds 1 januari 2023 een woning kocht met EPC-label E of F, is genoodzaakt die binnen de vijf jaar te renoveren. Na afloop van de werken moet minstens label D behaald worden, al schuift die ondergrens doorheen de komende jaren nog op. Het droomscenario van de renovatieplicht is namelijk om tegen 2050 een Vlaanderen vol A-woningen te creëren. Begin je dus aan renovaties, dan kan je maar beter voorzienend zijn. Maar wat betekenen al die letters nu eigenlijk, en hoe pak je energierenovatie best aan?

Met de introductie van de renovatieplicht zet de overheid in op energie-efficiëntie en verduurzaming in de woningmarkt. De bewoonbare oppervlakte in Vlaanderen is immers beperkt en dus zullen we, naast de bouw van energiezuinige woningen, ook oudere panden moeten renoveren. De renovatieverplichting onderstreept die noodzaak om de energieprestaties van bestaande gebouwen te verbeteren. Wie ze niet kan nakomen riskeert dan ook een boete van 500 tot 5000 euro. Al pleitte Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir al voor een milde toepassing van die maatregel.

renovatieplicht woningen - energierenovatie

Bron: vlaanderen.be

renovatieplicht appartementen - energierenovatie

Bron: vlaanderen.be

Energieprestatie van woning meten

De energieprestatie van je huis bepaalt of er een renovatieplicht is of niet. Die prestatie wordt vastgelegd in het EPC, of EnergiePrestatieCertificaat, dat fungeert als cruciale indicator. Een EPC is dan ook verplicht voor iedereen die zijn woning verkoopt of verhuurt.

Het label classificeert woningen en appartementen op een schaal van A+ (zeer energiezuinig) tot F (energieverslindend). Dat gebeurt op basis van het theoretische primaire energieverbruik per vierkante meter per jaar (kWh/m2 jaar).

Nadelen van het EPC-label?

Daarin schuilt ook meteen een van de grootste nadelen van het EPC: dat vertelt namelijk niets over het reële verbruik waarvan sprake zal zijn in de woning. Het verbruikersgedrag en de gezinssamenstelling van de bewoners vormen zeer variabele invloeden, die in het EPC onmogelijk verrekend kunnen worden.

Daarnaast geeft de overheid ook zelf aan dat het EPC rekening houdt met verschillende parameters en mogelijk eerder uitgevoerde werken, maar niet met de kwaliteit van die werken. Werd de zolder dus wel geïsoleerd, maar niet nauwkeurig, dan heeft die tekortkoming weinig effect op het energielabel.

De energiescore is dus voornamelijk een standaardisatietool om de prestaties van woningen te kunnen vergelijken.

EPC-label bepalen

Om het EPC-label van een woning te bepalen is een grondige inspectie vereist door een erkend energiedeskundige. Die bezoekt de woning en brengt daarbij verschillende factoren in kaart. De evaluatie houdt rekening met de structuur van het gebouw, de gebruikte materialen en de aanwezige installaties. Onder meer isolatie, verwarmingsmethoden en de aanwezigheid van dubbel glas spelen daarbij een rol.

Ondanks kritiek op de nauwkeurigheid van EPC-beoordelingen, kan het EPC-label wanneer goed opgesteld wel een essentiële tool zijn voor de beoordeling en verbetering van de energieprestaties van je woning. Zo bevat het verslag voor (nieuwe) eigenaren meteen ook aanbevelingen en simulaties die tonen welke renovaties snel een impact hebben op de energiescore. Zo kan je gericht aan de slag.

Voordelen van energierenovatie

De verbetering van energieprestaties levert eigenaren substantiële voordelen op. Verbeterde energie-efficiëntie resulteert namelijk in lagere energiekosten: een aanzienlijke besparing op lange termijn. Renovaties kunnen ook het wooncomfort verbeteren dankzij een gezondere leefomgeving. Grondige renovaties vormen bovendien de ideale gelegenheid om het interieur van je woning volledig aan te passen aan je eigen stijl of nieuwe trends en innovaties.

Niet te onderschatten is ook de impact op je eigen toekomst. In een huis dat klaar is voor die toekomst, kan je met een gerust hart oud worden zonder veel gedoe. Ben je van plan te verhuizen? Dan verhoogt een hoger EPC-label de marktwaarde van de woning en krijg je dus een betere prijs.

Verbouwpremies voor energierenovatie

Natuurlijk vragen renovaties om een investering. Om de kosten te verlichten, biedt de Vlaamse overheid financiële steun via een aantal premies. Zo wil ze eigenaren nog meer stimuleren om aan de slag te gaan met de optimalisatie van hun energieprestaties, verplicht of niet.

EPC-labelpremie bij energierenovatie

Wie een woning aankoopt met EPC-label E of F, kan onder meer rekenen op de EPC-labelpremie van Fluvius om die binnen de termijn van vijf jaar op te krikken naar label C. Appartementen komen in aanmerking vanaf energielabel D, maar moeten dan wel minstens verbeteren naar een EPC-waarde B.

MijnVerbouwpremie

Dankzij MijnVerbouwpremie kunnen eigenaren rekenen op extra bijstand voor investeringen in energie-efficiëntie en woningkwaliteit. De premie is cumuleerbaar met de EPC-labelpremie. Bovendien werd de verhoging in de middelste en laagste looncategorie verlengd tot eind 2024, waardoor het dit jaar extra voordelig is deze premie aan te vragen als je tot een van die categorieën behoort.

Mijn Verbouwlening

Als eigenaar kan je ook via MijnVerbouwlening een bedrag tot maximaal €60.000 lenen aan een voordeligere rentevoet. Verder zijn er tal van specifieke premies die de overheid aanbiedt, afhankelijk van de werken die je plant uit te voeren.

Hoe begin je aan energierenovatie?

De ingevoerde renovatieplicht mikt op een ambitieus doel. Of tegen 2050 alle woningen en appartementen een donkergroen EPC-label toebedeeld zullen krijgen, is nog een vraagteken. Wat wel zeker is, is dat de maatregel kadert in een langetermijnvisie op duurzaam wonen. Renoveren zal met andere woorden steeds belangrijker worden.

Vaak houdt het vele gedoe dat daarbij komt kijken eigenaren tegen om eraan te beginnen. Renovatieplicht geeft nu een duw in de rug, maar de praktische implicaties blijven dezelfde.

Bij Eauase nemen we graag het geregel dat bij verbouwingen komt kijken van u over. We denken elke stap van het proces met u mee, zodat het eindresultaat niet alleen energievriendelijk is, maar ook afgestemd op uw persoonlijke noden, smaak en comfort.

Benieuwd op welke manier we uw renovatieplannen kunnen ondersteunen? Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking via de contactpagina.