Bij grote renovatiewerken loont het de moeite doordacht te werk te gaan. Niet alleen esthetiek telt immers voor de ruimtes in huis die je vernieuwt, maar ook gebruikscomfort en duurzaamheid. Niemand wil na tien jaar opnieuw aan het renoveren. Gelukkig zijn er voor elke kamer wel aandachtspunten die je van meet af aan in acht kan nemen bij het uittekenen van de plannen. Zo ook voor de indeling van je badkamer.
Vaak kunnen bewoners zich moeilijk een andere indeling van hun badkamer indenken dan de bestaande opstelling, die ze soms al jaren gewoon zijn. Als de lavabo al jaar en dag aan de linkermuur hangt bij het binnenkomen, sluipt als vanzelf het idee binnen dat die ook op die plaats hoort. In vele gevallen bieden ruimtes echter meer mogelijkheden. Het concept van de badkamer volledig herdenken kan daardoor leiden tot een optimalisatie van zowel uitzicht als comfort.
Extra aandachtspunten om daarbij op te letten zijn de leidingen, ergonomie en het algemeen gebruiksgemak van de badkamer.
Leidingen
Wie zijn badkamer renoveert, heeft er vaak baat bij ook de leidingen meteen opnieuw te laten leggen. Zo worden meer opties gecreëerd voor de nieuwe indeling van de badkamer. Het feit dat een lavabo bij gedeeltelijke vernieuwingen vaak op dezelfde plaats eindigt als ervoor, is namelijk erg logisch indien er niets verandert aan de leidingstructuur. Een totaalrenovatie biedt de luxe dat er zonder veel extra moeite veranderingen gemaakt kunnen worden aan het buizenstelsel. Zo kunnen de leidingen optimaal gelegd worden voor een nieuw concept van de badkamer en een vlot verloop van water.
Ergonomisch comfort
Wie te veel focust op het feit dat zijn badkamer er goed moet uitzien, verliest soms de ergonomische kwaliteiten van de gekozen indeling uit het oog. In de badkamer werkt het het best om te zorgen voor de nodige bewegingsruimte, met oog op gebruikscomfort. Daarvoor kunnen schijnbare details een wereld van verschil maken voor je bad- of douchebeleving.
De hoogte waarop de lavabo geïnstalleerd wordt, is bijvoorbeeld van groot belang. Een lavabo die te hoog of te laag staat, zal misschien niet meteen een probleem vormen, maar op lange termijn vraagt zo’n wasbak veel kleine extra inspanningen die het lichaam onnodig belasten. Hetzelfde geldt voor de indeling van de kasten: veelgebruikte items krijgen best een plaats binnen handbereik in plaats van op het hoogste schap of onderaan het rek. Ook het zeeprekje in de douche krijgt best een niet-storende, maar wel makkelijk bereikbare plek. Indien mogelijk kan een nis hiervoor een goede oplossing zijn.
Tot slot biedt ook de keuze voor een bad een extra uitdaging. Losstaande baden ogen vaak erg mooi dankzij hun moderne en serene uitstraling. Om hun stevigheid te behouden zijn ze echter vaak wat smaller dan ingebouwde baden. Hoewel ze er dus goed uitzien, bieden niet alle smalle baden evenveel comfort. Hoe gek het er ook mag uitzien: kruip gerust eens in bad bij de aankoop ervan. Zo kan je zelf gedurende enkele minuten ervaren wat de vorm ervan doet met je lichaam.
Gebruiksgemak
Het zijn de keuken en badkamer die het huis verkopen, stelt men in de vastgoedwereld. Dat is niet voor niks: in die twee ruimtes brengen we dagelijks heel wat tijd door. Vaak willen bewoners dat hun badkamer een ruimte is om tot rust te komen, maar daarnaast moet ze ook praktisch zijn en vooral comfort bieden in haar dagelijks gebruik.
Bij het ontwerp van een badkamer staan veel mensen te weinig stil bij de manier waarop ze hun badkamer gebruiken. Toch is dat de grootste tip die we als renovatie-expert kunnen meegeven: denk aan je ochtend- en avondroutine en stem de ruimte daarop af. Het heeft geen zin een mooi handdoekenrek tegen de muur te hangen als dat betekent dat je na elke douchebeurt de hele badkamer moet doorkruisen om erbij te kunnen.
De positie van de verwarming heeft bovendien een grote impact op het comfort dat je ervaart. Denk eraan dat je vooral snel wil kunnen opwarmen wanneer je op een koude winterdag uit de douche stapt. Op het toilet of aan de lavabo heb je daar net wat minder nood aan.
Ook de draairichting van (douche)deuren beïnvloedt een vlotte ochtendshift in de badkamer. Denk daarom goed na over de plaatsing ervan. De gouden regel is echter dat deuren in de badkamer best naar buiten toe openen. Indien je een slipper maakt en hard neerkomt, kunnen anderen je van buitenaf zo vlot te hulp schieten zonder dat de deur geblokkeerd raakt.
💡 Kortom gelden dus volgende vuistregels:
- Wees niet bang de indeling van je badkamer grondig te herzien.
- Denk daarbij te allen tijde aan je lichaam.
- Houd je badkamerroutine in gedachten.
Op zoek naar iemand die meedenkt over de beste indeling voor jouw situatie, en die je renovatie zorgeloos coördineert voor jou? Contacteer ons via onze contactpagina.